Magnetic Spacemen: zweet, bier, glitter en plezier!

Pernilla Ellens
Garagerock sensatie Magnetic Spacemen uit Zwolle is een band waar je lekker op kunt losgaan als vanouds. Met veel energie spelen de mannen vuige garagerock met surf, postpunk en 60’s beat invloeden. Live werken ze zich in het zweet, op plaat spat de energie er ook vanaf. Dat vrolijke gevoel willen ze vooral graag delen met het publiek. ‘Dat iedereen over het podium kruipt, daar doen we het voor’, zegt gitarist en zanger Sam. Zaterdag 23 april speelt Magnetic Spacemen in het Stroomhuis, dat wordt vast een gezellige bende. Maar eerst een interview!
Pernilla Ellens | 23.03.2022
MagneticSpacemen_Effenaar50_2
Foto: Pieter Postma | Links: Redmer, achter: Michiel, voor: Sam, rechts: Max van Magnetic Spacemen
Hoi Magnetic Spacemen! Fijn dat we elkaar even over Zoom kunnen spreken, want jullie zijn gevestigd in Zwolle en dat is voor mij wel een eindje weg. Ik ben benieuwd, hoe is de muziekscene in Zwolle?
Sam: In Zwolle heb je niet een hele levendige garage scene maar er zijn wel een paar coole bands die het goed doen. Money and the Men is een gaaf duo wat vuige rock n roll maakt. The Paceshifters en Cloudsurfers komen ook uit de buurt.

Michiel: In Zwolle heb je ook de Ondergrondse in Jack’s Music Bar, daar worden veel garagerock en punkrock dingen geboekt. En je hebt nog Eureka, een klein zaaltje waar je alternatieve underground artiesten kunt zien. Ons label Goomah doet ook de programmering van Eureka dus dat is nauw in samenwerking.
Met welke andere bands zouden jullie heel graag nog eens samen op een poster staan?
Iedereen: Echt zoveel bands! Ohsees, Parking Courts, Amyl and the Sniffers, Ty Segall, Twin Peaks, Black Lips, Shame…
Magnetic Spacemen gaan al een aantal jaartjes mee, het debuutalbum I don’t wanna grow up kwam uit in 2016. Merken jullie een verandering in jullie zelf, en in jullie muziek?
Sam: Ten tijde van het eerste album was de setting heel anders. Toen speelden we met z’n drieën, speelde ik nog bas en zaten Michiel en Redmer er ook nog niet bij. Toen was het veel meer rechttoe rechtaan punkrock. Later wilde ik gitaar gaan spelen en gaan zingen. Erwin is toen uit de band gegaan, Redmer en Michiel kwamen erbij en toen is het geluid en de benadering van de muziek veel breder geworden. Er zijn meer invloeden gekomen, van surf tot postpunk tot de Rolling Stones. De benadering is vrijer geworden voor mijn gevoel. We besteden wat meer aandacht aan geluid.
MagneticSpacemen_Effenaar50_3
Foto: Pieter Postma | Magnetic Spacemen
Jullie nieuwste album, Papoya Poya kwam uit in oktober 2021 en hebben jullie zelf opgenomen op tape. Waarom deze keuze voor analoge opname?
Redmer: Daar heb ik voor gekozen omdat ik steeds meer analoge apparatuur had aangeschaft, dat werd een beetje een obsessie. Het was voor mij interessanter om steeds iets analoogs te kopen dan weer een nieuwe download of een nieuwe plug-in. Het is gewoon onze oude troep en daar doen we het gewoon mee!

Michiel: Het is wel heel leuk, en het klinkt heel eigen.

Redmer: Ja, en als je digitaal opneemt zit je de hele dag achter de computer, achter je schermpje. Nu zit ik lekker achter de knoppen, dat voelt bevredigender voor mij.

Sam: Het is ook makkelijker knopen doorhakken. Schoonheidsfoutjes kunnen alleen maar uitgroeien tot iets wat uiteindelijk bij het liedje hoort.
Gelukkig zijn sinds gisteren alle beperkingen eraf, maar heeft Corona veel invloed gehad op jullie als band?
Michiel: Toen Corona net uitbrak, gingen wij ons album opnemen. Dat was wel apart om mee te maken, de wereld ging op slot en wij gingen de studio in voor de hele week. Wij zaten soort van in quarantaine in de studio.

Redmer: De studio was in Den Haag en iedereen zou bij mij slapen in Rotterdam. Maar ik had huisgenoten en die zagen dat toen niet meer zitten. Dus de band heeft de hele week op leren banken geslapen in de studio, en ik was de enige die naar huis kon.

Sam: En kon douchen! Wij konden allemaal een week niet niet douchen, we waren fucking smerig. Maar als de tent straks weer losgaat dan weet je ineens wel weer waar je het voor me doet. Zwetende mensen, moshpits, en mensen die over het podium kruipen, de hele santemekraam !(oftewel teringzooi, PE).
Magnetic Spacemen – The Fun, 2021
Wat denk je dat de kracht in van gitaarmuziek, in tijden van crisis?
Sam: Het kan voor saamhorigheid zorgen, dat eventjes alle neuzen dezelfde kant op staan.

Michiel: Afleiding natuurlijk ook, van wat er aan de hand is.

Sam: Het is gewoon fijn om weer naar een optreden van een band te gaan, dat kan heel veel goed doen. Niet om de problemen te negeren, maar wel om even te vergeten.
Na een Isolation Session en een show in Café Wilhelmina op Hit the City heeft Eindhoven nog geen genoeg van jullie en spelen jullie zaterdag 23 april in het Stroomhuis. Hebben jullie er zin in?
Sam: Ja, dondersveel! Ik vind het wel cool dat er underground zaaltjes zijn waar die bands terecht kunnen zoals bijvoorbeeld het Stroomhuis, op dat soort plekken hangt een sfeer die je nergens anders tegen komt.

Michiel: We hebben echt goede verhalen gehoord over het Stroomhuis
Magnetic Spacemen – Globetrotter, 2021
In jullie muziek zit garagerock, 60’s beat en surf. Zitten er nog meer invloeden in, die je misschien niet zou verwachten?
Sam: Er is een bepaalde lulligheid die ook bijvoorbeeld in Rembo en Rembo zit waar ik door geïnspireerd raak. In eerste instantie valt dat misschien niet op, maar wij hebben veel binnenpretjes. Vrij vervelende of tragische dingen die ik zelf meemaakt verpakken we in iets heel luchtigs en benaderen we op een humoristische manier. Voor onze is onze muziek heel grappig.
Veel van jullie nummers zijn uitermate geschikt voor feestjes. Wat zou een perfect Magnetic Spacemen feest zijn?
Redmer: Met heel veel plezier! Dat sowieso.

Michiel: En ook heel veel glitter en glamour, met glittergordijnen.

Sam: Gratis pils! Vrije tap. Een stelletje of 200-300 man, die over het podium kruipen totdat alles helemaal kapot gaat en dat je bij jezelf achteraf bedenkt: waar de fuck ben ik mee bezig?

Sam: Het perfecte feest is dat iedereen zich fijn voelt, dat iedereen goed bevriend met elkaar mag zijn. Laten we toch eens lief voor elkaar zijn in deze moeilijke tijden. Zo belangrijk!
Sub/space is een maandelijkse rubriek waarin we een opkomende, alternatieve band of artiest uitlichten die verbonden is met het programma van De Effenaar. Wat vormt hun tegengeluid? Welke ruimte nemen zij in binnen (sub)cultuur? Met volgende maand weer een nieuwe spannende artiest!

LEES VERDER