Future Static: Geen show zonder artiest

Davy de Lepper
Met de Churchilliaanse wijsheid “Never let a good crisis go to waste” kun je de afgelopen twee jaar van Coloray goed samenvatten. De muziekwereld kende een donkere periode door de pandemie, waarin veel artiesten het werk moesten neerleggen. Voor Coloray was het echter de periode waarin Future Static, zijn eerste soloproject, het zonlicht zag.
Alex van Happen | 31.03.2022
Naast een muziekalbum bestaat Future Static ook uit een liveshow en een virtuele wereld. Ten behoeve van dat laatste heeft Coloray deelgenomen aan Chronosphere, de unieke 3D-proeftuin van Effenaar Smart Venue die vormgeeft aan de digitale wereld en haar bewoners. Waarom Chronosphere van essentieel belang was voor Future Static en hoe Coloray dit heeft ingevuld, lees je verderop in dit verhaal.
Future Static_Coloray_Visual
Foto: Raven van Boekel | Coloray bij Club Watergate
Eerst even voorstellen
Coloray’s soloreis begon in 2019, hoewel de liefhebbers van dancemuziek hem als artiest waarschijnlijk al eerder zijn tegengekomen als de ene helft van Tunnelvisions, een geliefd dance-project dat vanaf 2017 door Europa toerde. Als Coloray combineert hij verschillende disciplines en is hij voor Future Static persoonlijk verantwoordelijk voor de creatie, het ontwerp, de muziekproductie, het zingen, het schrijven van liedjes en de uitvoering van dit baanbrekende project. Zijn missie is duidelijk: de genre-buigende, multidisciplinaire artiest van de toekomst worden.
Future Static
Met Future Static geeft Coloray zijn visie op een nabije toekomst rond “het concept van mens en computer die een nieuwe realiteit creëren waar logica en emotie met elkaar in strijd lijken te zijn. Wat als de mens de computer volledig zou omarmen om een nieuwe realiteit te creëren om aan onze echte realiteit te kunnen ontsnappen?”.
Future Static_Coloray_Visual3
Foto: Hessel Stuut
Het project bestaat uit drie pijlers waarvan de eerste twee al met verve gelanceerd zijn. Zo werd het muziekalbum door 3voor12 omschreven als een conceptplaat over escapisme, online en offline met Underworld-esque progressieve housebeats en stevige breaks. Het leverde direct een nominatie op voor album van het jaar. Verder debuteerde zijn liveshow op nationale radio bij NPO 3FM en kende deze ook al een succes vervolg op onder andere Draaimolen Festival en Grasnapolsky. Deze maand volgt de ‘public release’ van de derde pijler; een virtuele wereld waarin Coloray op geheel eigen wijze een drietal shows neerzet. Ook hiervoor zijn de voortekenen goed, want de ‘closed beta release’ leverde al een nominatie op voor de VR Awards.
Virtuele Wereld
Door het stilvallen van de liveoptredens zocht Coloray naar een nieuwe manier om met zijn publiek in contact te komen. Alle beperkende maatregelen zag hij als designvoorwaarden. Ook leefde de wens om het publiek onder te kunnen dompelen in het verhaal wat hij te vertellen heeft. Achter ieder muziekalbum schuilt een wereld aan gedachten, ideeën, fantasieën en beelden, wat vaak in het hoofd van de artiest verborgen blijft en slechts incidenteel besproken wordt. Met de virtuele wereld van Future Static pakt Coloray dit anders aan en zet hij de toon voor de toekomst.

De virtuele wereld van Future Static start in een futuristisch ogende main hall waar je heerlijk in kunt dwalen, net zoals op dat ene festival. Op je ontdekkingsreis door de Future Static kom je een monoliet tegen die je toegang geeft tot drie shows met een Coloray performance. Iedere show is gekoppeld aan een nummer van het album en heeft een geheel eigen visuele stijl. Naast deze shows beschikt de Future Static ook over een galerij waar je kunt genieten van meerdere digitale kunstwerken en speel je verschillende minigames in een imponerende dome.
Future Static_VirtueleWereld_Visual
Visual: Coloray | Main Hall
Chronosphere
Geen show zonder artiest, en dat is precies het ontbrekende puzzelstukje wat Coloray bij Chronosphere vond. Door zijn multidisciplinaire achtergrond had hij al een goed beeld van hoe de virtuele wereld van Future Static eruit moest komen te zien. Hoe hij zichzelf in ‘full motion 3D’ aan de virtuele wereld met drie shows toe moest voegen was echter een brug te ver. Een kennismaking met Effenaar Smart Venue en de volumetric capturing stage van 4DR Studios bood uitkomst; Chronosphere was the way to go!

Zelf kijkt Coloray tevreden terug op zijn deelname aan Chronosphere: “Chronosphere biedt voor organisaties en initiatieven met een goed concept maar smallere beurs een fantastische kans om met volumetric video capturing aan de slag te gaan. Zonder het Chronosphere-programma was het ons nooit gelukt om op dit niveau hiermee aan de slag te gaan. De mogelijkheden voor independent artists worden hiermee enorm vergroot.”
Unieke look and feel
De volumetric video’s van Future Static springen in het oog om de unieke look and feel. Het vergaren van meer inzicht en kennis hierover was ook het voornaamste onderzoeksdoel van dit project. In plaats van het produceren van zo realistisch mogelijke volumetric video’s is er in dit project een rijke collectie aan kleurrijke, abstracte en visueel rijke volumetric video’s gerealiseerd.

Een ander bijzonder aspect aan deze productie is de dynamische koppeling tussen beeld en muziek. We vroegen Coloray of hij ons een kijkje onder de motorkap kan geven: “We zetten muziek om in zogenaamde clicktracks. Deze clicktracks geven een signaal aan een spectrum analyser. Een spectrum analyser analyseert over de gehele clicktrack waar er wel en geen audio binnenkomt. Op basis van dit signaal wordt een ‘ADSR envelope’ gegenereerd. ADSR staat voor attack, decay, sustain en release; een manier om het verloop van het signaal dat binnenkomt om te zetten in een signaal dat andere parameters in het programma aan kan sturen. Door dit te combineren met een ander stuk software, de ‘prop controller’, kunnen we de materiaalwaardes, zoals de kleur en glans, van de volumetric video’s aansturen. Kort gezegd kunnen we zo een compleet nummer omzetten in een visueel systeem dat automatisch beweegt op de muziek. Zo veranderen de textures van de volumetric video’s aan de hand van geluiden in de nummers. Dit zorgt voor hele dynamische visuals die reageren op de audio-input. In zekere zin worden de volumetric video’s hiermee interactief, wat voorheen als onmogelijk werd beschouwd.”
Future Static_LookFeel_Visual
Visual: Coloray
Lancering
Eind april vindt de public release plaats en kan de virtuele wereld van Future Static bezocht gaan worden. Future Static wordt vooralsnog beschikbaar voor mobile en desktop. Houd ook zeker de socials van Coloray in de gaten, want midden april volgt er een voorproefje. Voor het nummer Face of Value is er namelijk een videoclip geproduceerd, die door middel van virtual production en het gebruik van volumetric video over hele speciale visuele effecten en een unieke cameraflow beschikt.
Naast alle digitale opties kun je Coloray ook weer live aanschouwen! Je vindt hem op zondag 17 april op DGTL Festival.

Vanaf deze week kan ook jij je aanmelden voor de Effenaar Makerspace als artiest of maker. Pitch je idee via makerspace@effenaar.nl en wie weet maak jij binnenkort de nieuwste muziekbeleving op het gebied van AR, VR of XR.

LEES VERDER