Effe Kletsen met Elvin Usidame

Miranda Gashi
Met een repertoire als dat van Elvin Usidame kan er niets anders dan muziek door je aderen heen stromen. Als voormalig programmeur bij de Effenaar, Paradiso en ID&T zette hij z’n stempel op het muzikale landschap van Nederland. Met diezelfde passie en drive staat hij als DJ achter het deck. Zo heeft hij opgetreden op festivals als Lowlands en Down The Rabbit Hole.
Miranda Gashi | 14.04.2022
Sinds maart is hij een nieuwe uitdaging aangegaan bij Friendly Fire als boeker, promotor en programmeur. Voor Elvin geen onbekend terrein: Zo zijn ze samen verantwoordelijk geweest voor de line-up van meerdere edities van het DDW Music Festival, dat nu onder de naam Hit The City is voortgezet. Voor Effe Kletsen reisde ik af naar Amsterdam voor een kiekje van en een kijkje in zijn hoofd.
Elvin_MirandaGashi1
Foto: Miranda Gashi | Elvin Usidame
Waarom doe je wat je doet en wat vind je er het leukst aan?
Muziek is mijn grootste passie en om daar fulltime mee bezig te mogen zijn is een zegen. Het leukst aan wat ik doe is het verbindende aspect. Muziek verbindt, en ik zie het als mijn taak artiesten te matchen met de juiste omgeving en publiek om zo duurzaam te bouwen. Wanneer de juiste aspecten bij elkaar komen levert het magie op.
Als je vrienden je een prijs zouden geven, waarvoor zou dat zijn?
Ik denk dat ik een goed luisterend oor heb en sparringpartner ben voor mijn vrienden. Daar hoef ik geen prijs voor.
Elvin_MirandaGashi2
Foto: Miranda Gashi | Elvin Usidame
Waardoor krijg jij zin in de toekomst?
Allereerst voelt het super bevrijdend dat we nu niet meer in constante angst van de corona epidemie leven en weer vooruit kunnen kijken. Dat alleen al geeft mij zin in de toekomst, want we kunnen weer doen waar we goed in zijn en daarvan genieten. Daarbovenop zie ik veel nieuw muzikaal talent en verschillende genres opduiken die eerder onderbelicht waren. Ik hoop daarmee te kunnen bouwen.

Ook zie ik dat er meer aandacht gaat naar diversiteit en inclusiviteit in de muziekwereld, voor en achter de schermen. Dat is hard nodig om een verbeterslag te maken richting evenementen en podia waar iedereen zich gezien, gehoord en gerepresenteerd mag voelen.
Welke artiest(en) moeten we in de gaten houden?
Elvin_MirandaGashi3
Foto: Miranda Gashi | Elvin Usidame
Wat was je beste beslissing/ keuze ooit? En waarom?
In therapie gaan, haha. Er is veel te ontdekken binnen jezelf, zoals waarom je dingen doet, en dat kan een mooi traject zijn waar je je hele leven wat aan hebt.
Wat zijn je mooiste herinneringen aan de Effenaar?
Dutch Design Week Music Festival (DDW Music Festival) is mijn mooiste herinnering aan Effenaar. Elk jaar 7 dagen lang spannende concerten en nachten over de hele stad. Acts van Khruangbin tot Phoebe Bridgers hebben daar vrij vroeg in hun carrière gestaan.
Elvin_MirandaGashi4
Foto: Miranda Gashi | Elvin Usidame
Welke beroemde muzikant bewonder je? En waarom?
David Bowie! Door de verscheidenheid aan bedachte persona’s, kruising tussen experiment en pop, kan hij zijn publiek verwarren maar wel meenemen in elk nieuw verhaal.
Naar wie kijk je uit in de line-up van de Effenaar Weekender op vrijdag?
Heel veel zin in Philou Louzolo. Ik ben al heel lang fan van zijn sets. Zijn album is bijna uit, daar kijk ik ook heel erg naar uit.
Wat kunnen we van jou verwachten tijdens de Effenaar Weekender?
Een uur lang house, afro vooral. Trots om op deze line-up te mogen staan en om 50 jaar Effenaar te vieren!
Elvin_MirandaGashi5
Foto: Miranda Gashi | Elvin Usidame
Met maar liefst twee dagen, twee stages en meer dan dertig acts vieren we op vrijdag 13 en zaterdag 14 mei het 50 jarige bestaan van de Effenaar! Van jungle tot electro, en van drum & bass tot techno: er is voor ieder wat wil(d)s. Jullie zijn van harte uitgenodigd! Een cadeautip van ons Miran!
In ‘Effe Kletsen’ ga ik iedere week langs bij mensen uit de muziekindustrie die me inspireren. Gewapend met een camera en vragenlijst, leer ik ze van dichtbij kennen. Stay tuned voor meer slappe zever, inspirerende verhalen en mooie koppen.

LEES VERDER