Effe Kletsen met Eauxby

Miranda Gashi
Eauxby (uitgesproken als ‘Obi’) maakt al muziek zolang hij zich kan herinneren. Sinds hij op 14-jarige leeftijd de podia betrad, is hij constant bezig geweest met het ontwikkelen van zijn creatieve identiteit. Nadat hij zijn filmopleiding afrondde, begon hij als freelance filmmaker, video-editor, animator, fotograaf en grafisch ontwerper in de Nederlandse en internationale muziekindustrie.
Miranda Gashi | 14.04.2022
Voor Effe Kletsen kreeg ik de creatieve duizendpoot vóór de camera in plaats van erachter en sprak ik hem over zijn aankomende optreden in Effenaar.
Eauxby_MirandaGashi1
Foto: Miranda Gashi | Eauxby
Hi Eauxby! Om gelijk met de deur in huis te vallen: Je staat in het voorprogramma van Fresku, hoe voel je je?
Hyped! Maar ook wel spannend. Ik ben een tijdje niet zoveel met muziek bezig geweest dus het voelt een beetje als een nieuw begin.
Wanneer heb je voor het laatst op het podium gestaan?
Ongeveer 2 jaar geleden heb ik mijn laatste paar shows gedaan. Eentje daarvan was een Isolation Session bij de Effenaar met Goldfished, een creatieve organisatie uit Tilburg. Het optreden stond in het teken van ‘GOLDFISHED TAPE VOL. 1’, de EP die we in samenwerking met andere artiesten onder de vleugel van Goldfished hebben uitgebracht.
Eauxby_MirandaGashi3
Foto: Miranda Gashi | Eauxby
Leg je naam eens uit *wink*
Haha, nou, vroeger kreeg ik dus de bijnaam ‘Obie’ omdat mensen het moeilijk vonden om mijn volledige naam uit te spreken: Oholiab. Toen kwam jij op een gegeven moment met het idee om het anders te schrijven. Na een korte “brainstorm” kwamen we uit op Eauxby.
Waarom doe je wat je doet en wat vind je er het leukst aan?
Euhhhhh. Ik heb gemerkt dat wanneer ik niet doe wat ik doe, ik me niet mezelf voel. Op het moment dat ik bezig kan zijn met maken voelt het gewoon alsof ik mezelf mag zijn. Daarnaast heb ik het gevoel dat ik de goede richting in ga en dat komt door de stappen en keuzes die ik tijdens mijn proces heb genomen.
Zie jij jezelf als een maker?
Ja zeker, ik ben altijd iets aan het produceren. Als het geen muziek is, ben ik wel bezig met het editen van een video, animatie of foto’s.
Eauxby_MirandaGashi4
Foto: Miranda Gashi | Eauxby
Dat zijn veel disciplines, hoe hou je die balletjes hoog?
Veel dingen komen eigenlijk gewoon op mijn pad en dan bepaal ik in het moment wat ik ermee doe. De drie vragen die ik mezelf altijd stel zijn:

1. Heb ik er de energie voor?
2. Is het een project waarbij ik betrokken wil zijn?
3. Voel ik me geïnspireerd?
Hoe hou je jezelf scherp en blijf je leren?
Vooral door dingen uit te proberen en mezelf uit te dagen. Als ik ergens in geïnteresseerd raak, zoals 3D-animatie bijvoorbeeld, dan kan ik me er echt in vastbijten totdat ik het snap en er dingen mee kan doen. Het hoeft niet altijd een specifiek doel te hebben en het komt ook niet altijd voort uit een opdracht. Ik wil gewoon weten hoe iets werkt. Net als met de visuals voor mijn show. Een heleboel heb ik ooit gewoon gemaakt omdat ik wilde leren hoe het moest. Uiteindelijk komt er een moment waarop het van pas komt. Zoals nu.
Durf je dingen uit handen te geven?
Zeker weten. Maar echt alleen bij de juiste mensen.
Eauxby_MirandaGashi2
Foto: Miranda Gashi | Eauxby
Heb je een ritueel vlak voor je optredens?
Niet echt een ritueel, maar ik herhaal vaak mijn teksten in mijn hoofd als ik zenuwachtig ben om op te gaan.
Waar kunnen we naar uitkijken tijdens jouw show morgenavond?
Ik ga geen enkele track doen die al uit is.
Oké, gewaagd.
*Haalt schouders op* Houssam, mijn producer en goede vriend, gaat live op de keys. Daarnaast heb ik iets van 40 minuten aan visuals geanimeerd. Qua vibe vind ik het lastig om mijn show te omschrijven, omdat ik niet het gevoel heb dat ik een genre aan mijn muziek kan linken. Ik zou het eerlijk gezegd gewoon indie noemen.
Na twee hele jaren is het eindelijk zover: Fresku keert terug naar zijn thuisbasis en neemt niemand minder dan Eauxby mee op zijn ‘In De Lucht Deel 1’ tour. Met natuurlijk de aftrap in Effenaar. Wil je Eauxby graag bewonderen op het podium? Zorg dan dat je om 20:00 in de zaal staat!

In ‘Effe Kletsen’ ga ik iedere week langs bij mensen uit de muziekindustrie die me inspireren. Gewapend met een camera en vragenlijst, leer ik ze van dichtbij kennen. Stay tuned voor meer slappe zever en inspirerende verhalen, met volgende maand niemand minder dan muzikale schoonheid Abbee.

LEES VERDER