Hybrid Music Vibes: 3 artiesten over hun ervaringen in het hybride ontwikkeltraject

Davy de Lepper
Onder de titel Hybrid Music Vibes verkenden 17 muzikanten uit Eindhoven digitale technieken in Effenaar’s Makerspace. De talenthub, in samenwerking met Cultuur Eindhoven, werd afgelopen dinsdag afgesloten met een talkshow gepresenteerd door Eefke Boelhouwers. Binnenkort verschijnen de digitale projecten en talkshow online op het streaming platform van Effenaar, hieronder alvast een exclusief voorproefje.
Davy de Lepper | 02.06.2022
Maar first things first: waarom is deze talenthub nodig? Het antwoord ligt voor het oprapen. Tijdens de pandemie verplaatste onze belevingswereld vliegensvlug online en werd het verkennen van digitale vaardigheden belangrijker dan ooit: ook voor muzikanten. Het podium werd hen haast twee jaar ontnomen in een tijd waarin muziek misschien wel harder dan ooit nodig was. Om te voorkomen dat deze groep artiesten nog eens aan hun lot werd overgelaten, werd er een nieuwe talenthub geboren: Hybrid Music Vibes.
hmv-talkshow-patrick-1
Foto: Patrick Spruytenburg | Effenaar-directeur Jos Feijen en Eefke Boelhouwers
Na een kennisdag met diverse digitale workshops kregen alle 17 talenten een opnamedag in Effenaar, vrij voor eigen invulling. Videoclips, live performances en hologrammen werden opgenomen en zullen binnenkort worden gelanceerd op het streaming platform van Effenaar en de eigen kanalen van de talenten. Directeur Jos Feijen over de talenthub:

“Het paste perfect in het plaatje van Effenaar, waarin we willen dat artiesten komen werken in onze Makerspace. We willen hen meenemen in de technieken van de toekomst en laten zien wat er al mogelijk is en gebeurt. Samen met Cultuur Eindhoven hebben we gekeken naar wat een interessant programma zou zijn voor deze artiesten. Bijdragen aan hun vaardigheden is belangrijker dan deze artiesten slechts een podium bieden. We hebben de groep muzikanten gesproken en gevraagd wat zij van digitale technieken als AR, VR en streamen vinden. Ook hebben we samen gekeken naar een businessmodel dat toekomstbestendig is voor deze artiesten.”

Dat klinkt allemaal super interessant, maar hoe ziet zoiets er in de praktijk uit? Voor effenaar50.nl sprak ik drie artiesten over hun ervaring in de hybride talenthub.
Woody Veneman – Teaser: The Singing Website
Woody Veneman – The Singing Website
Speaking about a businessmodel. Terwijl hij naast me komt zitten stromen de euro’s binnen op zijn telefoon. The singing website van designer-muzikant Woody Veneman is al online en voor slechts 1 euro kun je het scherm een liedje laten zingen. En niet zomaar ‘een liedje’. Woody heeft 25 nauwkeurige songs gekozen met een digitaal sausje in de lyrics of historische betekenis. Mijn persoonlijke favoriet is ‘Video Phone’ door Beyonce: “If you want me you can watch me on your videophone.” Hoe meta wil je het hebben? Woody praat me bij over zijn persoonlijke traject in Hybrid Music Vibes:
hmv-talkshow-patrick-2
Foto: Patrick Spruytenburg | Woody Venemans en Eefke Boelhouwers
“Het was een mooie kans om een reeds sluimerend idee tot leven te wekken in een omgeving die aanvoelde als een warm badje. Het a capella zingen van 25 songs in 4 uur tijd, was een intieme, hallucinerende oefening, die een onvergetelijke ervaring en blijvende band heeft opgeleverd met de cameraman en de rest van de crew. The Singing Website is een mogelijkheid, een entiteit wiens bestaansrecht zich nog moet reveleren.”
estelle stijkel - foto patrick - 006
Foto: Patrick Spruytenberg | Jeroen Vaalst en Estelle Stijkel
Estelle Stijkel & Jeroen van Aalst – We Met Friday
Tijdens de opnames moet ik grinniken wanneer de beelden van duo We met Friday verschijnen. In alle droogheid staan Estelle Stijkel en Jeroen van Aalst voor een greenscreen in hun perfect gestyleerde pakjes. Het gloednieuwe duo ontstond op een vrijdagavond, toen ze zich eindelijk aan hun woord hielden om samen te borrelen en muziek te maken. Misschien moet ik het een trio noemen, aangezien Juultje Dehing ook een grote rol vertolkte als art director en stylist. Estelle praat me bij over het project:

“We zijn gaan brainstormen, experimenteren en improviseren. We wilden vooral het huiskamergevoel van wat we die vrijdagavond samen hadden over gaan brengen met beelden en geluiden die ons samen inspireren. Jeroen en ik zijn veel muziek gaan maken. Het was altijd een leuke verrassing welke plaat hij nou weer uit zijn kast ging halen aangezien Jeroen nogal veel en ook verschillende muziekgenres in zijn collectie heeft. Door de workshops bij Videolab kregen we het idee om een nieuwe wereld te creëren met een greenscreen, waarvan we net genoeg stof hadden gekocht. Juultje was er vanaf het begin bij; zo inspireerde beeld de muziek en muziek beeld. Onze samenwerking is erg nauw verbonden.”
estelle stijkel - foto patrick - 007
Foto: Patrick Spruytenburg | We met Friday
“Het leukste aan Hybrid Music Vibes waren de workshops, mensen en opnamedag. Ik wilde van deze mogelijkheid gebruik maken om iets anders te doen dan ik afgelopen jaren heb gedaan met in bands spelen. De hybride wereld heeft veel te bieden en eigenlijk heb ik het gevoel dat ik er nog steeds maar heel weinig van weet. Toch zijn er zoveel mooie projecten uitgekomen in een korte tijd!” 
Lloyd Usidame – ITUA
Al langer bekend als muzikant bij Effenaar is Lloyd Usidame. Het multi-talent speelde eerder als drummer in meerdere muzikale samenstellingen en tourde door heel Europa. Pas sinds een jaar is hij bezig met zijn eigen soloproject: ITUA. Onlangs lanceerde hij zijn debuutsingle ‘Sort It Out’ en tijdens Hybrid Music Vibes gaf hij verder vorm aan zijn soloproject.
ITUA – Sort It Out
“Mijn belangrijkste leerdoel was hoe ik mijn nummers naar het podium toe kan vertalen. Ik wil mijn live setup gedurende mijn gehele muziek carrière blijven ontwikkelen en uitbouwen. Dit traject was een hele mooie eerste stap hierin. Ik ben van origine drummer en heb hier veel podiumervaring mee opgedaan. Zingen is iets wat ik nooit, op deze manier, live heb uitgevoerd. Ik wilde altijd dat mensen alleen mijn gepolijste opnames hoorden. Ik keek er een beetje tegenop op mijn nummers live uit te dragen. Je bent dan natuurlijk een stuk kwetsbaarder. Ik wilde graag losbreken van deze veilige houding en echt als frontman kunnen optreden. Hybrid Music Vibes heeft me laten ervaren dat het eigenlijk een vrij laagdrempelige stap was voor mij om live te zingen. Het voelde juist erg goed.” 
hmv talkshow - foto patrick - 073
Foto: Patrick Spruytenburg | Lloyd Usidame en Eefke Boelhouwers
“Ik had mijn verwachtingen heel laag gezet, omdat ik stiekem niet had verwacht dat ik een goede liveshow kon neerzetten binnen een maand. Het voelt altijd goed wanneer je je eigen verwachtingen kan overtreffen. Dit traject heeft me de energie gegeven en vooral geïnspireerd om meer live te gaan spelen. Het was het begin van een nieuw hoofdstuk.”
Ook deze artiesten deden mee aan de Hybrid Music Vibes: An Evening With Knives, Angela de Weijer, Aidan & The Wild, DADA, Deadlights, Doodswens, Edward Capel, Goska Isphording, Iris Penning, Jornt Duyx, This is LOVSKI, PYRO en Rianne Wilbers. Binnenkort verschijnt de volledige talkshow met Eefke Boelhouwers online op Effenaar’s streaming platform: to be continued!

Ben jij een artiest of maker die graag speelt met nieuwe, digitale technieken? Of wil je hier juist meer over leren? Pitch je idee via makerspace@effenaar.nl en wie weet maak jij binnenkort de nieuwste muziekbeleving op het gebied van AR, VR of XR.

LEES VERDER