Effe Kletsen met Abee

Miranda Gashi
Dat Eindhoven de homebase is voor opkomend talent is je wellicht niet ontgaan. Zo mocht ook Abee niet ontbreken in de reeks van ‘Effe Kletsen’. Ik had het genoegen om een kijkje te nemen in haar studio waar we spraken over Abee’s upcoming music en haar te fotograferen onder de energie van de spirituele bloedmaan.
Miranda Gashi | 14.04.2022
Zangeres, songwriter en producer Abee staat bekend om haar ultramoderne, sfeervolle sound, waarbij ze elementen van alternatieve R&B vermengt met ambient soundscapes en krachtige anthems. Op haar vijftiende begon ze met liedjes te schrijven en postte ze regelmatig covers op YouTube. Fast forward naar nu heeft deze dame hoge ogen gegooid als singer-songwriter bij niemand minder dan Universal Music. Haar laatste nummer ‘Answers’ is gefeatured op maar liefst dertien Spotify ‘New Music Friday’ playlists wereldwijd.
Abee_MirandaGashi_5
Foto: Miranda Gashi | Abee
Hi Abee, hoe gaat het met je?
Het gaat goed, lief dat je het vraagt.
Waar werk je momenteel aan?
Ik ben de laatste hand aan het leggen aan mijn debuut EP, Blossom, en ik ben zo ontzettend dankbaar en trots dat ik kan zeggen dat ze binnenkort uitkomt. Daarnaast zit ik al volop in het schrijfproces van haar opvolger. Ik heb lang op slot gezeten maar nu stroomt het weer.
Kun je daar wat meer over vertellen?
Blossom is een verzameling van nummers die tot stand zijn gekomen tijdens de donkerste fase van mijn leven en toch straalt ze hoop en een zekere kalmte uit. Ik denk omdat ik daar toen juist behoefte aan had. Ze is een afspiegeling van mijn diepste verlangens.
Abee_MirandaGashi_3
Foto: Miranda Gashi | Abee
Welke thema’s laat je terugkomen in Blossom?
Alles is te herleiden naar identiteit en intimiteit.
Waarom zijn deze twee specifieke thema’s zo belangrijk?
Ik heb rondom beide thema’s een enorme ontdekkingstocht achter de rug. Op de EP hoor je dat ik een volwassen vrouw ben geworden, die weet wat ze wil en wat ze waard is. Waar ik voorheen bevestiging buiten mezelf zocht, keer ik daarvoor nu naar binnen.
Waar haal je je inspiratie vandaan?
Zodra ik mijn piano aanraak, krijg ik toegang tot mijn onderbewuste. Gevoelens waarvan ik niet wist dat ik ze had, komen aan het licht. Dat blijft iets bijzonders en ongrijpbaars.
Abee_MirandaGashi_2
Foto: Miranda Gashi | Studio Abee
Ben je een dromer, denker of een doener?
Ik zit veel in mijn hoofd en ben met datzelfde hoofd vaak ergens anders.
Wat doe je het liefst in je vrije tijd, als je niet aan het maken bent?
Ik heb tegenwoordig een huis met een tuin en geniet van alles wat zich daarbinnen afspeelt.
Wat is jouw droom podium of festival om op te treden?
Heel eerlijk, het maakt me niet veel uit waar ik sta. Het gaat me om het publiek en de kwaliteit van mijn show. Omvang en locatie zijn ondergeschikt.
Abee_MirandaGashi_7
Foto: Miranda Gashi | Abee
Zijn er muzikanten geweest die jouw stijl hebben beïnvloed?
Niet zozeer mijn stijl, meer mijn mindset. Ik neem een voorbeeld aan artiesten die trouw blijven aan hun visie. Bij wie de focus ligt op de authentieke- en niet de commerciële waarde van hun werk. Wat dat betreft kijk ik graag naar Sevdaliza en Ojerime.
Waardoor krijg jij zin in de toekomst?
Door het feit dat ik met de dag meer tot mezelf kom. Ik raak in contact met mijn kern – het meest pure en oprechte vertrekpunt.
Abee_MirandaGashi_4
Foto: Miranda Gashi | Abee
Er komt nog één losse single uit vooraf aan je project, wat mogen we hiervan verwachten?
Een sensueel spektakel waarmee ik mijn nieuwe sound introduceer.

Toen de EP vorm had gekregen en de plannen er lagen, merkte ik dat ik eigenlijk niet tot de herfst wilde wachten met releasen. Ik ben de studio ingedoken en heb er direct werk van gemaakt. Dat heeft geresulteerd in dit nummer: de ultieme soundtrack voor een nacht die je normaal alleen in films ziet ; )
Heb je nog een message om mee te geven aan de youth?
Balans is heilig.
Abee_MirandaGashi_6
Foto: Miranda Gashi | Abee
Sta je ook te trappelen om meer te horen? Hou dan vooral haar socials in de gaten en keep yourself warm in de tussentijd met haar eerdere releases.

Het liedje is uitgezongen, dit was namelijk het laatste artikel van dit seizoen! In ‘Effe Kletsen’ ging ik iedere week langs bij mensen uit de muziekindustrie die me inspireren. Gewapend met een camera en vragenlijst, leerde ik ze van dichtbij kennen. Houdoe!

LEES VERDER