Effe Kletsen met Miranda Gashi

Davy de Lepper
Deze maand zijn de rollen reversed en heb ik een date met multitalent Miranda Gashi. Naast columnist en portretfotograaf voor effenaar50.nl vertolkt deze Fraulein meerdere rollen in het leven. Zo is ze mevrouw Gashi tijdens haar lessen levensbeschouwing, Dj bij RaRaRadio en coördinator voor Popronde Eindhoven. Genoeg redenen om een extra ‘Effe Kletsen’ in het leven te roepen en af te sluiten met the maker, the creator and idol herself.
Davy de Lepper | 30.06.2022
MirandaGashi_WoenselWest1
Foto: Miranda Gashi | Woensel-West (2015)
Pak‘m beet zeven jaar geleden leerde ik Miranda kennen via een gemeenschappelijke vriendin. Tijdens ons eerste one-on-one diner nam ik mijn fotoboeken mee en vertelde Miranda me over haar sociaal-maatschappelijke afstudeerproject. In haar documentaire fotoserie over Woensel-West maakte ik Gashi’s superpower voor het eerst mee: de kracht van het dichtbij komen. Fotografie draait namelijk niet alleen om techniek, de goede lens en een druk op de knop. Het vereist een onzichtbare uitnodiging van je onderwerp om in hun personal space te komen waarbij zij zich comfortabel voelen. Een dialoog tussen fotograaf en onderwerp. Dat is een vaardigheid die slechts weinig fotografen hebben; The Gashi-skill die ik jaren later nog steeds terugzie in haar beeld.
Hoi Miran! Nervous?
VERY. Ik sta liever áchter de camera dan ervóór, maar voor jou wil ik graag een uitzondering maken.
DavydeLepper_Gashi1
Foto: Davy de Lepper | Miranda Gashi
Waarom en wanneer begon jij met fotograferen? (vraagt naar de bekende weg)
Toen ik jou ontmoette had je altijd een wegwerpcamera bij en dat vond ik zo dope. Bij de kringloop vond ik toentertijd twee analoge camera’s voor €2,50 waar ik nog altijd mee werk. Waar ik ben, is mijn camera ook. Ik heb helaas niet het privilege gehad om op te groeien in een creatieve omgeving dus was het veel trial and error. Uiteindelijk zijn er mooie samenwerkingen uitgerold waar ik nog steeds de vruchten van pluk. Ik ben trouwens nog lang niet uitgeleerd hoor, vraag me niks over diafragma’s ofzo.
Gemene vraag: wat is het favoriete ‘Effe Kletsen’ artikel dat je hebt gedaan?
Pfoeh, daar vraag je me wat. Ik denk qua beeld het artikel met PXRPLE JAZZ. Qua interview zou ik zeggen die met Eauxby. Hij heeft als jeugdvriend een speciaal plekje in mijn hart.
Artikelen_Miranda2
Effe Kletsen | Miranda Gashi
Wie wil jij nog wel eens voor de cameralens hebben? Think big.
Sowieso Blood Orange (echte naam Dev Hynes). Hij houdt zich niet zo vast aan sociale constructen en dat vind ik mooi.
Waar komt je obsessie met scootmobiels vandaan?
Leuke vraag! Ik heb een tijdje op de Hemelrijken in Woensel gewoond. De scootmobiels vliegen je daar om de oren. Het zijn ook gewoon mooie units, en vaak zegt de toestand van zo’n scootmobiel veel over de eigenaar. Soms rijkelijk versierd met bloemen, en soms een mandje vol 8.6 bier. It’s giving… Volkswijk realness.
MirandaGashi_WoenselWest2
Foto: Miranda Gashi | Woensel-West (2015)
Je bent coördinator voor Popronde. Waar let je op bij het programmeren van artiesten uit de selectie?
Dingen waarnaar ik kijk zijn geloofwaardigheid en potentie. Daarnaast vind ik representatie heel belangrijk en probeer ik te waken over een divers programma-aanbod.
Wat is jouw life anthem?
Op dit moment is dat wel ‘Die Hard‘ van Kendrick Lamar. Ik heb veel liefde om te geven alleen kan diezelfde liefde me ook onzeker maken.
Je mag elke artiest boeken die je wil voor Effenaar. Wie komt het eerst in je op?
Bigidagoe! ‘Ik weeg zwaar maar m’n principes wegen zwaarder.’ Hou op hoor.
DavydeLepper_Gashi3
Foto: Davy de Lepper | Miranda Gashi
Waardoor krijg jij zin in de toekomst?
Gezien de recente ontwikkelingen vind ik de toekomst maar eng.
Talking about life: hoe kwam levensbeschouwing en docentschap op je pad?
Het is een leuke bijkomstigheid van mijn studie (Theologie en Levensbeschouwing). Ik zou er niet gelijk in willen doceren hoor. Daarvoor wil ik eerst meer levenservaring opdoen. Ik vind het een waardevol vak en het lijkt me fantastisch om aan iemands groei bij te mogen dragen. Jongeren stimuleren om na te denken over zingeving vind ik belangrijk. We krijgen vroeg of laat allemaal te maken met thema’s rondom het leven en de dood. Hoe eerder je de tools krijgt aangereikt daarmee bezig te zijn, hoe beter vind ik.
Live, Laugh, Love. Wat is jouw mantra?
Een goede vriendin zei me laatst: ‘Zet jezelf niet in de fik om anderen warm te houden.’ Die hou ik erin.
DavydeLepper_Gashi2
Foto: Davy de Lepper | Miranda Gashi
Je stopt met Effe Kletsen. Ga je het missen?
Aan alle mooie dingen komen een eind. Ik ga het missen maar ik kijk ook uit naar nieuwe projecten. Voor nu effe gemak houden en genieten van mijn vakantie.
En met die laatste woorden verwijs ik je door naar Nelly Furtado’s classic ‘All Good Things‘. Dit was Effe Kletsen, maar van Miranda ben je nog niet af. Niet als het aan mij ligt in ieder geval. Follow Gashi on her Instagram page en block vrijdag 30 september in je agenda voor Popronde Eindhoven.

LEES VERDER